Heidi's SauerkrautDetta är en Tysk nationalrätt, som serveras med lammkorv och öl. På Svenska heter det Surkål, men det är mycket godare än det Svenska namnet antyder. Ett recept ur kompendiet Bröd & Bönor, finns att handla i webshopen.

Skaffa dig en 1 kg´s Fransk konservburk, de är i genomskinnligt glas med lock av dito glas. Locket har gummipackning och sitter ihop med burken, med en galvad stålbygel. Ta ett Vit eller rödkålshuvud på ca 1,5 kg, med fina oskadade täckblad. Ta försiktigt loss två eller tre fina ytterblad och skär tre rundlar med samma diameter som burken har invändigt upptill. Strimla exact 1 kg vitkål i 3 mm´s strimmlor. Lägg kålen i en ca 8 liters rostfri bunke tillsammans med 10g havssalt och stöt den antingen med knytnäven eller en brödkavel utan handtagspinne. Stöt tills all kål blir semitransparant, tar ca 25 minuter, 35 för rödkål. Varva därefter kålen med 1/2 äpple skuret i lagom bitar, 1 tsk enbär och 1/2 tsk kummin. Tryck till kålblandningen med en rendiskat plåtlock till en glasburk och t.ex. en trägaffel, så att kålvätskan står över kålen. Täck med kålens täckblad, som du skar till tre rundlar. Förslut burken och låt stå i rumstemperatur på ett fat i två till tre dygn, därefter helst i sval ca 15 grader (annars kylskåp) i 2-3 veckor, därefter i kylskåp minst 4-6 veckor. Då och då kan du behöva pressa ner kålen, med ett plåtlock, som jag nämt ovan, speciellt de första dagarna i rumstemperatur.

Ät kålen med försiktighet i början, sån´t här tål inte Svenska magar för mycket av. Eller gör som tyskarna koka den snabbt i vitt vin, detta gör jag dock aldrig, då jag vill ha Sauterkrauten naturell.


10:36 kr kostar ingredienserna i receptet.

Tillbaka till startsidan